söndag 14 oktober 2012

Bloggfråga V. 40 "Babel"

Jag tycker att vi skall läsa Jonas Gardells bok, eftersom det känns som om hans bok bar på en djupare mening, än Jonas Hassen Khemiris bok som handlar mycket om hur folk uppfattas p.g.a. sin etnicitet/utseende.Jag vill läsa en bok som handlar om en annan grupp av människor, d.v.s. De homosexuella, och deras kamp i samhället.

Jag tyckte även att Jonas Gardells bok verkade mer intressant, och mer känsloladdad än Khemiris, där jag antar att det handlar mycket om karaktärens tankar. Med känsloladdad menar jag att det nästan skulle kunna vara ett drama så tragiskt livsödena skildras i boken/serien av denna. Det anser jag att Khemiris bok inte har.

onsdag 3 oktober 2012

Den ovillige fundamentalisten.

Jag läste den ovillige fundamentalisten för ett tag sedan, för er som inte vet så handlar boken Changez, en ung pakistanier som reser till USA för att studera. Tack vare sina mycket väl lyckade studier får han jobb på en firma kallad "Samson Underwold" där man värderar andra företags värde. Allt går bra för honom; Han har en toppkarriär, och samtidigt så börjar bekantskapen med en kvinna kallad Erica blomstra upp till ett underbart förhållande. Men hela hans värld faller snart i spillror efter 9/11-attacken vid world trade center; folk börjar trakassera honom, vara otrevliga, och ge honom onda blickar som om han bar skulden för detta. Inte nog med det så blir Erica deprimerad, och kan inte fortsätta sin relation med Changez på grund av sina tankar och känslor som hon är så djupt begraven i.
  Hela historien berättar "Changez" på en restaurang för en amerikansk medborgare, i Lahore dit han flyttat igen efter allt som han berättar om.

Det temat som vi diskuterade, som jag tyckte var mest intressant är rasismen/indelningen; När vi helt plötsligt börjar se folk som "dom" och "vi"
Jag intresserar mig speciellt mycket för att det handlar om att människor skapar idéer om vad som är rätt eller fel, vilka som passar in och vilka som ska frysas ut. Det är inte humant enligt mig, man kan inte skylla på en folkgrupp eller personer som ser likadana ut. Jag blir rasande när sådana förhållanden skildras, i böcker och i verkligheten. För att vi alla människor ska kunna samspela med varandra måste vi vara förstående, inte dra förhastade slutsatser och främst inte såra varandra, så som Changez blir utfryst och trakasserad.

I'm done.